Foto: arkivbild SVT

Vårdcentralen Lenhovda fortsatt stängd på grund av läkarbrist

Publicerad

I Uppvidinge slogs under sommaren de två vårdcentralerna i Lenhovda och Åseda samman, i Åsedas lokaler, och Lenhovdas lokaler stängdes. Planen var att Lenhovda skulle öppna igen till hösten, men nu meddelar Region Kronoberg att sammanslagningen förlängs.

Anledningen uppges primärt vara brist på läkare, ett problem som under sommaren har fortsatt att förvärras. I nuläget finns det ingen läkare alls på Lenhovda, och har inte gjort på flera år.

– Problemen med tillgänglighet, kontinuitet och patientsäkerhet på vårdcentralen Lenhovda kvarstår, och har även till viss del förvärrats, eftersom vi under sommaren fått ännu fler vakanser, säger den tillförordnade verksamhetschefen Magnus Linderos.

Oklart när Lenhovda öppnar

I nuläget finns inga uppgifter om hur länge sammanslagningen kommer bestå. Sannolikt kommer man inte att öppna vårdcentralen igen förrän en läkare har hittats som kan arbeta där.

– Vi behöver läkare för att kunna bedriva vårdcentral, säger Magnus Linderos.

Så när Lenhovda kommer att öppna igen är fortfarande en öppen fråga.

– Vi tittar på hållbara lösningar för hur vi kan vara tillgängliga på bästa sätt i Uppvidinge kommun. Vi återkommer så snart vi har mer svar. Vi kommer hålla våra patienter informerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.