Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Djuret som fångades på bild av en åtelkamera i Risinge utanför Växjö har konstaterats vara en varg. Foto: Privat

Bekräftad varg utanför Växjö – fastnade på bild

Uppdaterad
Publicerad

Det var tidigt på tisdagsmorgonen som en varg fotograferades av en åtelkamera i Risinge som ligger någon mil strax öster om Växjö. Länsstyrelsens kvalitetssäkrare bekräftar att det verkligen är en varg på bilderna.

Elin Åkelius som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Kronoberg kan bekräfta att det är en varg som har fotograferats av en åtelkamera, som står vid en åker i Risinge utanför Växjö.

– Det är lätt att förväxla en varg med en hund och har man sett många vargar så är det några saker man ska titta på, säger hon till SVT.

Varg eller hund

Ett typiskt tecken på att det rör sig om varg är att den inte är vit i ansiktet, hundar som man förväxlar med varg är ofta draghundar som är vita i ansiktet. En annan sak är att djuret på bilden är mörk på ryggen och att den har en svart fläck vid svansroten.

Elin Åkelius vet inte riktigt var just den här vargen kommer från, eller om det är en hona eller hane.

– Vi har en varghane som har satt bo i nordöstra delen av länet så det här är lite gränstrakterna av den här vargens område. Jag kan inte svara på om det är den vargen eller en annan varg på bilderna. Varje år får vi ner ett antal individer från mellansverige som går en lov i de södra länsdelarna för att hitta en hona att bilda revir med.

Möjligheterna för ett vargrevir har ökat i Kronoberg

Under senare år har det etablerat sig vargar som bildat revir i både Skåne län och i Jönköping, och det innebär att sannolikheten ökar för att det ska bildas revir även i Kronoberg.

– I Jönköpings län har man hittat spår efter en hona och hane som går tillsammans, och fått bilder på vargvalpar, och även i Skåne har man hittat revirmarkerande djur. Men bara för att det finns ett vargrevir behöver det inte betyda att det blir markant fler vargar.

För att söka en partner och bilda revir så kan vargarna röra sig långa sträckor på kort tid. Så var just den här vargen befinner sig nu kan inte Elin säga.

– Det är helt omöjligt att veta var den här vargen finns just nu, en varg kan röra sig upp till fem mil på ett dygn, säger Elin Åkelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer