Visa alla (2)
Visa alla (2)

Världsmästare i kitesurfing på Öland

Publicerad

Världsmästaren från 2011/2012 i kitesurfing var på besök vid Haga park på Öland i dag. Men vindarna var för svaga för att den tvåfaldiga mästaren skulle tända till.

Drygt hundra entusiastiska kitesurfare från hela landet hade samlats vid Haga park på södra Ölands västkust. Men den forne världsmästaren gav sig inte ut i Kalmarsund den stund som SVT Nyheter Småland var på plats.

– Det är vackert i det här landet men för kallt och för svaga vindar för att jag ska surfa just nu, jag kan inte utföra mina trix i det här vädret utan hoppas på mer vind, sa den den tvåfaldige världsmästaren Youri Zoon.

Youri Zoon kommer från Holland och stannar i Sverige i fyra dagar varav tre på Öland och en i Stockholm.

Snabbast växande extremsporten

Kitesurfing är en av de snabbast växande extremsporterna och förklaras ofta som en kombination av surfing, vindsurfing, wakeboard och skärmflygning. Haga Park anses ha de bästa förutsättningarna för kitesurfing i landet.

En som trots svaga vindar gav sig ut på en åktur var 61-årige Rickard Gåslund från Kalmar.

– Det är väl nån slags ”gubbningsmanöver” men jag har roligt och tränar utan och tänka på det, säger han.

Detta är kitesurfing

Visa

Kitesurfing är en form av segling för en person, stående på bräda, där ekipage drivs framår med hjälp av en drake. Drakarna finns i olika storlekar som väljs utefter hur mycket det blåser och sin egen vikt. Det finns allt mellan 2–21 kvadratmeter stora drakar och man kan kitesurfa året runt i Sverige så länge man använder rätt utrustning.  I Stockholmsområdet har kitesurf i organiserad form utövats sedan första halvan av 2000-talets första decennium. Kitesurfing är en av dom snabbast växande extremsporterna och 2012 blev det klart att kappseglig med kite dvs course racing bli en OS-klass i Rio 2016.

Än finns det inga klara uppgifter om hur många som kitesurfar i i Sverige, men Svenska Kitesurfingförbundet uppskattar antalet aktiva svenska kitesurfare till cirka 1 000.

Källa: Svenska Kitesurfingförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer