Allan ”cheese” Alvarez slog under lördagen världsrekordet i Super Mario 64 med tiden 1:38:54. Foto: SVT/Jonatan Börjesson

Världsrekordet slaget under Super Mario-turnering i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har sju av de bästa Super Mario 64-spelarna försökt sätta ett nytt världsrekord. I lördags var det äntligen någon som lyckades med det omöjliga.

– Det är inte bara ett världsrekord, utan ett världsrekord på ett live-event, något som alltid har ansetts vara omöjligt, säger den nye världsrekordhavaren Allan ”Cheese” Alvarez från Spanien, som landade på sluttiden 1:38:54.

Snabbast vinner

Tävlingen går ut på att spelarna individuellt spelar gamla Super Mario 64 från år 1996, och försöker klara det på så kort tid som möjligt. Den här typen av tävling, så kallat Speedrunning, finns för många spel, och brukar anses ha startat med Quake tidigt på 90-talet.

– Det här är den första världsrekordstävlingen i Speedrunning av sitt slag. Vi vill göra Speedrunning mer lättillgängligt för allmänheten genom att ha kommentatorer och analytiker som i andra sporter, säger Fredrik Lidholt på European Speedrunner Assembly, som arrangerar eventet Break the Record: LIVE.

Totalt kommer omkring 200 000 kronor att delas ut. Av det kommer vinnaren att få omkring 125 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.