Foto: Christine Heim/Henrik Drake

Världsunika spår av urgamla mikrober i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Drake är forskare i geokemi vid Linnéuniversitetet och leder forskningsarbetet kring att upptäcka liv i jordskorpans extrema miljöer. Nu har spåren av 400 miljoner år gamla mikroorganismer hittats i det svenska urberget i Oskarshamn.

– Vi har använt oss av borrprover från en 1,8 miljarder år gammal granitberggrund i Oskarhamn där hålen sträcker sig ner på 1 700 meters djup. Hålen borrades upp när det gjordes en platsundersökning för slutförvar av kärnbränsle, säger Henrik Drake.

Uråldriga kristaller

I proverna har nu forskarna hittat spår av bland annat mikroorganismer i form av mineralkristaller som bildades för 400 miljoner år sedan.

– Under forskningsarbetet har vi arbetat fram en ny metod som gör att vi kan gå ner på extrem detaljnivå för att kunna undersöka liv. Tidigare har forskare tagit ett större prov och sedan tagit fram ett medelvärde som inte visar vad som hänt i detalj , säger Henrik Drake.

Ny förfinad metod

Det som är världsunikt med upptäckten i Oskarshamn är att forskarna hittat en ny kemisk sammansättning av mineralkristallerna som aldrig tidigare upptäckts vid någon annan plats på jorden.

– Vår förfinade metodik har gjort oss medvetna om att biologiska spår, eller så kallade signaturer i extrema miljöer, kan vara mycket annorlunda mot vad vi tidigare förutspått. Vår metodik kan därför vara lämplig vid sökande av spår av liv i utomjordiska miljöer, säger Henrik Drake.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.