Samuel Bosjögård är kräftfiskare på sjön Stora Värmen i Lammhult. Foto: SVT/Christoffer Landgren

Värmen hindrar inte säsongens kräftskiva

Uppdaterad
Publicerad

Kräftskivan är en höjdpunkt för fiskefantaster. I år har den stora värmeböljan satt vissa frågetecken kring festligheten. Men enligt lokala kräftfiskare finns det inget att oroa sig för.

Sedan början på förra seklet har kräftskivan varit en tradition som tar vid i början av augusti. Premiärdatumet var först fastställt till den åttonde augusti, men nuförtiden finns inget bestämt datum. Och i år har vädret varit gynnsamt.

Kräftorna, som är vattenlevande djur, har inte plågats lika mycket av värmen som vi människor när solen har tryckt på. Tvärtom är kräftan ett leddjur som inte är ledset på de höga temperaturerna.

– Kräftorna kan anpassa sig till både värme och kyla. De trivs inte bara i varma vatten, utan jag har haft några i källaren utan att de frusit ihjäl, säger kräftfiskaren Samuel Bosjögård.

Behövs rätt medel för att fånga

Braxen och mört är de fiskar som både flodkräftan och signalkräftan lever på. Det går inte att sätta betet på en fiskekrok och hoppas på större fiskelycka. Istället används kräfttinor som läggs ut i vattnet över natten. Men det gäller också att vara försiktig.

– Först och främst bör man har tillgång till vatten du får fiska i. Sedan sätter man i burarna i vatten och laddar dem med braxen eller mört, som är det bästa betet, säger Samuel Bosjögård.

Själv har han fått upp en stor mängd redan. Han har märkt tydligt hur kräftorna nappar ovanligt tidigt på säsongen.

– Nu har de hunnit komma fram innan den vanliga kräftstarten. De är hungriga och går i burarna tidigt. Jag har redan, så här pass tidigt, fått upp 25 till 26 kilo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.