Foto: Tindra Englund

”Väskorna kan väcka äldres minnen till liv”

Uppdaterad
Publicerad

Minnesväskorna är en del av projektet ”Ting som väcker minnen till liv” och förhoppning är att de ska fungera som ett verktyg för att hjälpa dementa i Kalmar att hitta tillbaka till glömda minnen.

Tillsammans har Omsorgsförvaltningen och Kalmar Läns museum (med stöd av pengar från Kampradsstiftelsen) dragit igång projektet ”Tingen som väcker minnen till liv”.  Projektet går ut på att med hjälp av saker från olika tidsepoker hjälpa de äldre att minnas episoder från sitt eget liv.

– De är ett verktyg i så kallad reminiscens, det vill säga ett verktyg för att väcka minnen till liv, säger Fatima Svensson projektledare på Omsorgsförvaltningen.

Olika väskor innehåller olika epoker

Total har Kalmar läns museum plockat ihop ett 20-tal minnesväskor med olika teman, bland annat tidsepoker och musik. Dessutom har man utbildat omsorgspersonal i hur väskorna ska användas.

–  Varje avdelning kommer att kunna låna en väska och ha den i ungefär två veckor. Vi hoppas att de ska öka trivseln i vardagen genom att fungera som en samtalsöppnare, säger Fatima Svensson.

Foto: Tindra Englund

Viktigt med både manligt och kvinnligt

För de som satt ihop väskorna har det varit viktigt med både saker från hem och arbetsliv, samt det manliga och det kvinnliga. Därför ligger bland annat papiljotter, slipsar och till och med ett hemmasolarium i en av väskorna.

– Det är från 70-tale,t men det är spännande att man hade sådana här hemma. Det skulle vi kanske inte ha i dag, säger Johan Thulin som gör praktik på Kalmar Läns museum och som varit med och satt ihop väskorna.

Ger omsorgspersonalen historiska verktyg

I varje väska ligger dessutom en folder med stöd till vårdpersonalen i form av musik, information om viktiga händelser under olika årtionden och en lista över de saker som finns i väskan.

– Om du inte vet ditt förflutna så kan du inte ta tillvara på det som är nu och för att jag ska kunna bemöta dig där du är nu så måste jag veta hur du har haft det, säger Fatima Svensson.

Fakta: Reminiscens

Reminiscens betyder hågkomst eller minne och metoden bygger på personers minnen. Upplevelser från barn- och ungdomsåren finns länge kvar hos den demenssjuke.

Genom dessa minnesstunder kan personer få uppleva känslan av kontroll då han eller hon väljer att dela med sig av de minnen man vill berätta om.

Källa: Svenskt demenscentrum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.