Spårö båk byggdes av ryska krigsfångar på 1700-talet och har blivit en välkänd symbol för Västervik och Tjust skärgård. Foto: Västerviks kommun

Västervik köper välkänt sjömärke – för en krona

Publicerad

Västerviks kommun köper sjömärket Spårö båk för en krona från Sjöfartsverket. Förhoppningen är att det gamla slitna sjömärket ska stärka kommunens varumärke.

Under måndagen tog en enig kommunstyrelse i Västervik beslutet att köpa Spårö båk av nuvarande ägaren Sjöfartsverket för en symbolisk summa på en krona.

Höll på att förfalla

Redan för ett år sedan uppvaktade kommunen nuvarande ägaren Sjöfartsverket efter att båken låtits förfalla. Man framförde då även att man var intresserade av att ta över ägandet.

– Den var inte skött på länge och blev bara mer och mer grå för varje gång man såg den. Den är otroligt omtyckt och förknippad med Tjust skärgård och otroligt många skulle sakna den om den missköttes på något sätt, berättar Conny Tyrberg (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Conny Tyrberg (C), vice ordförande i kommunstyrelsen i Västervik tycker att 50.000 kronor per år är en rimlig summa att satsa på underhållet av Spårö båk, som nu övergår i kommunens ägo.

Nu har man till slut kommit överens om formerna för köpet: Villkoret är att Sjöfartsverket ska bekosta upprustning och målning av Spårö båk utvändigt. Jobbet ska också inspekteras och godkännas av kommunen innan man formellt blir nya ägare.

50.000 per år i underhåll

Enligt kalkylen beräknas underhållskostnaderna för kommunen landa på omkring 50.000 kronor årligen, eller 500.000 kronor var tionde år. Något som Conny Tyrberg tycker är en rimlig summa, med tanke på Spårö båks symboliska betydelse.

– Den är ett varumärke för vår kust som vi är rädda om och vi hoppas att det kan bli en besöksanledning till skärgården, säger Conny Tyrberg.

Förhoppningen är att sjömärket ska vara färdigupprustad till sommaren. Då kommer även skärgårdstrafiken ska börja köra turer till Spårö. Kommunen ska även se över om man behöver göra investeringar i fler bryggor och liknande på ön.

Spårö Båk

Visa

Spårö båk står på Spårö i Tjust skärgård, vid inloppet till Västervik.

Båken byggdes 1776-1777 av ryska krigsfångar och var ett viktigt sjömärke i Tjust skärgård under lång tid. Den har status som statligt byggnadsminne sedan 1935.

Det gamla sjömärket har kommit att bli en symbol för Västervik och finns i dag avbildat i allt från keramik till pepparkaksformar och vaxljus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet