Foto: Niclas Wimmerberg

I brist på djurfoder – här skördas vass

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett projekt i Loftahammar där Västerviks kommun skördar omkring 50 hektar vass intill strandkanterna. Syftet är bland annat att använda vassen till djurfoder inför den kommande vintern.

Tanken var inledningsvis att minska övergödningen i Östersjön när Västerviks kommun beslutade att skörda stora mängder vass intill kustlinjen och på så vis minska överflödiga näringsämnen i vattnet.

– Eftersom det råder stor brist på djurfoder efter sommarens torka, kom vi på idén att använda vassen som ett komplement till djurfoder. Flera lantbrukare står redan i kö, säger Dennis Wiström som är projektansvarig på Västerviks kommun.

Näringsfattigt gräs

Enligt SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, användes vass förr i tiden som foder till nötreatur. Näringsvärdet är lågt och vassen kan innehålla antinutritionella substanser, vilket gör att djuren endast kan matas med vass i begränsad mängd.

– Jag kanske får ut omkring 60 balar och det räcker omkring två veckor för mina djur, men det kommer att blandas ut med annat foder så det kommer räcka något längre, säger Henrik Schultz vid Bjursunds säteri som hjälper till att skörda vassen.

Kraftigare gräs

Arbetet görs med hjälp av en bandgående skördare som kan ta sig fram i sumpig mark. Vassen kan bli upp till fem meter hög och är kraftigare jämfört med gräs i ängsmarkena. Vass betraktas som en av de 14 viktigaste vilda växterna i Sverige i en överlevnadssituation.

– Vi var lite tveksamma först i fall vassens stammar skulle trycka hål i plasten på balarna, men det verkar fungera bra och sedan hoppas vi att ensilageprocessen gör att vassen bli mjukare och kommer att fungera bättre som foder för djuren, säger Henrik Schultz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer