Foto: Fredrik Sandberg/TT

Västervik vädjar till Arbetsförmedlingens generaldirektör

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommun skickade under onsdagen en skrivelse till Mikael Sjöberg, generaldirektören på Arbetsförmedlingen. I Brevet vädjar man om att få behålla den service man har i dag.

Västerviks kommun skriver bland annat att:

”I Västerviks kommun har vi med stor oro tagit del av de beslut och den information som lämnats kring minskade resurser, varsel och nedläggning av lokala Arbetsförmedlingar i landet. För den enskilde finns risk att tillgänglighet till de arbetsmarknadsåtgärder som finns allvarligt försämras inte minst utifrån begränsningar av lokala upphandlade aktörer.”

Och:

”Försvinner den lokala Arbetsförmedlingen i Västervik ser vi risk för en omedelbar övervältring av statens kostnader till kommunen.”

Kommundirektör Anders Björlin. Foto: Västerviks kommun

Tjänstemän och politiker eniga

Bakom texten står både kommunens tjänstemannaledning, genom kommundirektör Anders Björlin och hela kommunstyrelsens presidium: Dan Nilsson (S), Conny Tyrberg (C) och Harald Hjalmarsson (M).

– Vi hoppas att man ska se vikten av att ha ett kontor i Västerviks kommun. Vi är en egen arbetsmarknadregion och det är långa pendlingsavstånd både till Linköping och söderut. Därför anser vi att det är extra viktigt att vi har arbetsförmedlingen på orten, säger kommundirektören Anders Björlin.

I nuläget är det oklart vilka av arbetsförmedlingens kontor som kommer att läggas ner, men enligt Anders Björlin har Västerviks kommun valt att skriva brevet i förebyggande syfte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.