I klippet listar Akko Karlsson (MP) de tre viktigaste sakerna i utredningen. Foto: Clary Kroon/SVT

Västervikspolitiker bidrar med kunskap i Övergödningsutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Västervikspolitikern Akko Karlsson (MP) har suttit med i den statliga Övergödningsutredningens expertgrupp som haft i uppdrag att föreslå hur övergödningen ska minska genom lokalt åtgärdsarbete. Hon hoppas nu att utredningen ska leda till lagförslag och andra förändringar.

Varför behövs utredningen? 

– Det handlar om att vatten är vårt viktigaste livsmedel och när vi förorenar vatten får vi långsiktiga problem och det är också väldigt dyrt att rena vatten, säger Akko Karlsson (MP). 

Östersjön är ett av världens mest förorenade hav, men även i många sjöar och vattendrag är övergödningen ett stort problem. Utsläppen kommer från bland annat jordbruk, reningsverk och enskilda avlopp. Utredningen har tittat på vad lokala åtgärder kan göra för skillnad.

Brinner för vattenfrågan

Akko Karlsson (MP) har stor erfarenhet med att jobba med vattenfrågor. Nu sitter hon i miljö- och byggnadsnämnden i Västerviks kommun. Tidigare har hon jobbat med vattenfrågor både regionalt och internationellt genom bland annat södra Östersjödelegationen och ERB, Euro Region Baltic.

I klippet kan du höra vad Akko Karlsson (MP) tycker är de tre viktigaste sakerna de kommit fram till i utredningen. 

Kan ge nya lagar 

Övergödningsutredningen ligger nu på Miljödepartementets bord. Fram till den sista augusti kunde man skicka in remissvar och nu fortsätter arbetet i Regeringskansliet. 

– Nu kommer man att sortera alla remissvaren och alla synpunkter. Kanske utifrån det lägga om eller nyansera och sedan förhoppningsvis går man fram med lagförslag eller andra förändringar som är avgörande för hur vi hanterar övergödningsproblematiken, säger Akko Karlsson (MP). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.