– Vi behöver komma igång igen med kulturutbudet här efter pandemin, säger kommunens kulturchef Maria Rudbo. Foto: TT / Privat

Västerviks kommun söker kommunkoreograf för konstnärligt avtryck

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks kommun är på jakt efter en kommunkoreograf. I ansökan står att man söker en individ eller grupp av danskonstnärer som under ett år kan jobba med att sätta konstnärliga avtryck i kommunen.

KOKO kommunkoreograf är ett nationellt projekt med ekonomiskt stöd från kulturrådet som skapar mötesplatser mellan danskonstnärer och kommuner. Västerviks kommun har nu hoppat på tåget tillsammans med Byteatern Kalmar Länsteater. De annonserar nu efter en kommunkoreograf.

– Vi vill göra det lättar för människor att ta del av konst och kultur på nya sätt. Vi hoppas Västerviksborna ska få lite oväntade upplevelser, säger Västerviks kulturchef Maria Rudbo.

Exakt vad kommunkoreografen ska göra är inte klart, men uppdraget i stort är att ge danskonsten ett större utrymme i kommunen och skapa mötesplatser på oväntade platser i kommunen.

– Här gäller det att vara modig och nyfiken och vänta in den konstnärliga processen, säger Maria Rudbo.

En halv miljon

Hela projektet landar på en halv miljon kronor. Kulturrådet går in med ett statligt stöd på 300 000 kr, och Västerviks kommun och Region Kalmar står för 100 000 kr var.

Intervjuer med utvalda danskonstnärer kommer att hållas i slutet av 2021. I början av 2022 ska aktiviteterna planeras, för att sedan startas upp under våren.

– Men vi anställer inte någon. Utan detta är ett uppdrag som en kulturarbetare får under en kortare period, säger Maria Rudbo.

Att kommuner anställer kulturarbetare är inte ovanligt, och inte alltid okontroversiellt. I år har kommunpoeten i Tranemo fått mycket uppmärksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.