Simhallen i Västervik stängdes omedelbart. Foto: Karin Grip/SvD/ TT

Västerviks simhall stängs efter larm om legionellabakterier

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks simhall stängs efter att testresultat påvisat legionellabakterier i flera av simhallens lokaler. Simhallen ska saneras och kommer hållas stängd på obestämd tid – tills dess att nya tester kan visa att bakterien är borta.

Det var i slutet av mars som kommunen efter en rutinkontroll fann legionellabakterier i ett lekland för mindre barn. Leklandet med tillhörande pool stängdes av och avgränsades från resten av simhallen. Kommunen trodde då att bakterien inte kunde spridas vidare till övriga bassänger.

Bakterien hittad i duschar

På tisdagen kom dock nya besked. Efter grundlig provtagning ska kommunen fått nya testresultat som påvisat legionellabakterien i flera av simhallens utrymmen, bland annat i två av duschrummen.

Stort saneringsarbete

Kommunen tog beslut om att simhallen omedelbart ska stängas och ett stort saneringsarbete påbörjas. Man vet i nuläget inte hur lång tid sanering kommer att ta.

– Troligen kan vi inte öppna igen förrän vi har fått nya testresultat som visar att legionellan är borta från våra lokaler, säger Heléne Lambertsson, områdeschef Västerviks simhall, i ett pressmeddelande från kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.