Arkivbild från 2015. Foto: Claudio Bresciani/TT

Västerviks sjukhus toppar nationell rankning

Publicerad

Det är Sveriges Yngre Läkares Förening, SYLF, som sammanställt en enkät där medlemmarna fått sätta betyg på bland annat handledning, instruktion och kollegialt stöd. Västervik hamnar på en delad förstaplats med Varbergs sjukhus. 

Enligt resultatet av undersökningen sticker Västervik sjukhus ut som AT-ort för kirurgi och medicin där de rankas som näst bäst i landet. Till storleken är Västervik en relativt liten AT-ort men där läkarna med allmäntjänstgöring har ett eget ansvar med särskilt gott stöd av kollegor, skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

– Vi vet sedan tidigare AT-läkare hos oss känner att man kan påverka sin arbetsmiljö och få återkoppling på sina förbättringsförslag. Under det gångna året har vi särskilt fokuserat på att förbättra den schemalagda handledningen och utveckla utbildningen, säger säger Christina Welander Gunnarsson, AT-läkarchef på Länssjukhuset i Kalmar.

Har tidigare varit bäst

Västervik sjukhus på delad 1:e plats med 5,75 poäng av 6,0 möjliga. Förra året var motsvarande placering på 6:e plats med 5,57 poäng. Västervik har under en lång följd av år hamnat högt i AT-läkarna betygsättning och även 2017 var man bäst i landet.

Länssjukhuset i Kalmar hamnar på delad 10:e plats med 5,29 poäng. Det innebär en klättring med 13 placeringar sedan i fjol då man landade på 23:e plats med 5,10 poäng.

Det här är allmäntjänstgöring

Allmäntjänstgöring, AT, är en tidsbegränsad anställning under handledning för den som fullgjort läkarutbildning. Allmäntjänstgöringen omfattar minst 18 månader och läkaren kallas under denna tid AT-läkare.

Sedan 2000 har Sveriges Yngre Läkares Förening gjort en enkät och presenterat en ranking av AT-orterna. Den anses betydelsefull för vilken AT-ort man söker sig till.

I årets enkät är det sammanlagt 67 AT-orter som rankats av drygt 2 220 AT-läkare som svarat på frågorna.

Källa: Region Kalmar län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.