Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra Västerviksföretagaren, John Nyberg berätta om vattenrenaren som snart ska börja användas efter flera års väntan. Foto: Hamed Ubaidi/Läkarmissionen

Västerviksföretag gör vattenrenare till flyktingläger och sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem års arbete har ett litet Västerviksföretag nu utvecklat en ozongenerator som de hoppas ska kunna användas i utvecklingsländer, inte minst i Afrika. Ozongeneratorn har speciella egenskaper som ska underlätta jobbet i komplexa miljöer.

– Tanken är att vi ska kunna göra en decentraliserad vattenrening och desinfektion med ozon där vi inte är beroende av stora centrala reningsverk och ledningsnät som är sårbara vid en kris eller katastrof, säger John Nyberg som är vd för på PBS (Pure Bio Synergy) generation.

Han påbörjade arbetet med att ta fram den här produkten för fem år sedan. Flera svenska organisationer är inblandade i projektet. En av dem är Läkarmissionen.

Västervik

Hör John Nyberg berätta mer i videon ovan vad är det som särskiljer vattenrenaren från andra.

Linnéuniversitetets Iot lab har också varit med i projektet för att utveckla den elektroniska automationen och kommunikationen i vattenrenaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet