Regissören av årets julkalender, Calle Åstrand är västerviksbördig. Här repeterar han en scen med skådespelerskan Sarah Rhodin. Foto: Magnus Liam Karlsson och Dan Widegren.

Calle från Västervik regisserade julkalendern – med restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Västervikssonen Calle Åstrand har regisserat årets julkalender ”Mirakel” som handlar om en tidsresa mellan 1920 och 2020. Ett konstgjort svart hål kraschar på vinden i en herrgård. På herrgården bor Mira som nu byter kropp med Rakel som bodde på herrgården år 1920.

– I dessa mörka tider med pandemi och allting var det skönt att vi lyckades genomföra julkalendern. Jag tycker att den blev bra, säger Calle Åstrand.

Pandemin påverkade

Mitt under inspelningen av julkalendern kom coronapandemin vilket gjorde att teamet och skådespelarna fick kasta om i sin planering samt lägga om scener. Calle Åstrand berättar att de fick hitta nya lösningar då de inte kunde göra stora scener som bland annat shoppinghysteri i ett köpcentrum.

Men trots en del omkastningar – och stundvis manfall – i produktionen tycker han ändå att de lyckades få ihop det bra.

Regissören av årets julkalender, Calle Åstrand är västerviksbördig. Här repeterar han en scen med skådespelerskan Sarah Rhodin. Foto: Magnus Liam Karlsson och Dan Widegren.

– Det gjorde att vi fick en starkare sammanhållning, så det har ju påverkat positivt på det sättet. Det har varit väldigt roligt att jobba med det här, alla människor lägger ner sin själ och ger allt för att det ska bli bra, säger han.

Vad tror du att julkalendern betyder för folket?

– Ja, det betyder ju jättemycket. Det märker man ju på alla som blir glad och arga. Nu har det inte varit så många som är arga, de flesta verkar tycka om det. Men julkalendern berör väldigt många människor.

I klippet hör du Calle Åstrand berätta om arbetet med julkalendern.

Här repeterar regissören Calle Åstrand med skådespelarna Maja Rung och Bibi Lenhoff. – Jag ser ut som ett spöke som sitter där i bakgrunden, säger Calle Åstrand. Foto: Dan Widegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.