Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste både minska vår klimatpåverkan och förbereda och anpassa samhället för den förändring som redan sker nu”, säger Erik Engström, klimatolog på SMHI.

Vattenbristen fortsätter – krav på nationell samordnare

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt allvarlig vattenbrist med bevattningsförbud i delar av sydöstra Sverige, och inte säkert att nivåerna hämtar sig i vinter. Nu kräver branschorganisationen Svenskt vatten att regeringen tillsätter en vattensamordnare, inför nya regler om vattenransonering – och straff för den som bryter mot bevattningsförbud.

Emån i Småland drabbades av allvarlig torka i sommar. Här råder fortfarande akut vattenbrist, med förbud mot vattenuttag och bevattningsförbud i en rad kommuner längs avrinningsområdet.

Och det är fortsatt torrt på många platser i landet trots att höstregnen börjat.

– Vi säger verkligen inte faran över ännu. Vi räknar med minst oktober ut med den här akuta situationen i sydöstra Sverige. Kanske året ut, beroende på hur mycket det regnar, säger Irene Bohman, vattenvårdsdirektör på Vattenmyndigheten för södra Östersjöns vattendistrikt.

Mycket under det normala

SMHI har ögonblicksbilder av vattenflödet i vattendrag i Sverige, jämfört med hur det såg ut under samma dag 30 år tillbaka i tiden.

Stora delar av sydöstra Sverige är rött, det vill säga mycket under det normala. Och risken för torka ökar på grund av klimatförändringarna.

– Vi måste både minska vår klimatpåverkan och dessutom förbereda och anpassa samhället för den klimatpåverkan som redan pågår, säger Erik Engström, klimatolog på SMHI.

”Snabbutred avloppsvatten-återvinning”

Nu höjs röster för att kontrollen av vattnet i Sverige skärps. Branschorganisationen Svenskt vatten, som samlar alla Sveriges kommuners vatten- och avloppsbolag, kräver nu både en vattensamordnare under regeringen och en snabbutredning av återanvändning av avloppsvatten.

Dessutom vill man se möjlighet till vattenransonering och hårdare tag mot dem som bryter mot bevattnings- och uttagsförbud.

– Om vi får en bristsituation där man inte kan få fram vatten till känsliga industrier eller sjukhus, eller till hushåll för att dricka, och en granne fyller sin pool utan konsekvenser – det är helt orimligt. Vi måste se över vem som verkligen behöver vatten och hur vi fördelar det, och konsekvenserna om man inte sköter sig, säger Pär Dalhielm, vd på Svenskt vatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer