Vad du betalar för vattnet i kranen varierar mycket i länet. Foto: TT

Vattenläcka upptäckt i Alsterbro

Publicerad

Nybro Energi har problem med att det läcker från deras vattenverk i Knivingaryd. Enligt VA-chefen Johan Johannesson är det förmodligen runt tio abonnenter som drabbats.

Vattenverket i Knivingaryd försörjer flera orter, men läckan finns mest troligt norr om Alsterbro, enligt Johan Johannesson. För att kunderna inte ska behöva pulsa i snön för att hämta vatten har Nybro Energi fyllt på stora mängder vatten i systemet så att det ska finnas vatten trots läckan.

– Alternativet hade varit att sätta ut mindre vattentankar men med tanke på snön så har vi valt att göra så här, säger Johan Johannesson.

Mycket vatten i systemet

Det låter som att det är risk att stora mängder vatten går till spillo när man gör så här?

– Jo, det gör det, men när det är vinter och det är tjäle i marken så har vattnet en tendens att bubbla upp ur marken, och det gör också att vi lättare förstår var läckan finns. Men den främsta anledningen till att vi gör så här är att abonnenterna inte ska behöva gå och hämta vatten själva.

På sin hemsida skriver Nybro Energi också att det högre trycket i ledningarna kan leda till att vattnet missfärgas, men det ska inte vara någon fara att dricka av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.