Peter och Anna Nords butik var nära att svämmas över efter lördagmorgonens regnväder. Foto: Privat

Vattnet forsade in i gallerian: ”Aldrig varit med om något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

En inredningsbutik i gallerian Flanaden i Oskarshamn var minuter från att översvämmas helt under lördagsmorgonen. ”Det bara forsade in” säger butiksägaren Anna Nord.

Butiken ligger i källarplan och på lördagsförmiddagen, i samband med ett kraftigt regn- och åskoväder, började vattnet välla in.

– Det var en redig fors som höll på 10-15 minuter, säger Anna Nord, ägare till inredningsbutiken Inhouse i Flanaden i Oskarshamn.

En minut från att svämma över butiken

Butikspersonalen som var på plats och skulle öppna larmade vaktmästare och SOS, och sannolikt var det vaktmästaren som lyckades få stopp på inflödet av vatten.

Räddningstjänsten har nu varit på plats och pumpat bort vattnet, som var någon centimeter från att fortsätta rinna in i hisschakt, rulltrappa och i den 400 kvadratmeter stora butiken.

– Hade det fortsatt i en minut till hade vi inte haft någon butik kvar, säger Anna Nord.

Flera butikslokaler drabbade

Trots att lokalen ligger i källarplan har en liknande översvämning aldrig inträffat förr:

– Vi har hållit på 19 år, och i 9 år i den här lokalen, men det här är något som vi aldrig varit med om, säger hon.

Larm om översvämningar har under förmiddagen kommit in från flera hus  och andra butikslokaler i och runt om Oskarshamn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.