Växjö – Astrid Lindgren-vän hedersdoktor

Publicerad

Författaren Margareta Strömstedt och forskaren och pianisten Siglind Bruhn från Tyskland blir hedersdoktorer vid Växjö universitet. Strömstedt hedras för sina insatser som författare och för den levnadsteckning hon gjort över Astrid Lindgren, som hon var nära vän med.

Siglind Bruhn hyllas enligt motiveringen för att hon är en unik profil i dagens musikvetenskapliga och intermediala forskning i sin roll som både konstnär och akademiker.

Margareta Strömstedt har en stark koppling till Växjö universitet. Hon var extern ledamot i universitetsstyrelsen, 1994-1996, och engagerade sig då i såväl universitetets utåtriktade arbete som i lärarutbildningen. Hon har genom åren också varit en viktig utgångspunkt och inspirationskälla för lärarstudenternas examensarbeten.

Strömstedt och Bruhn får sina utmärkelser i februari

Motiveringar

Visa

Margareta Strömstedt:
”Det är framför allt hennes litterära prestationer med levnadsteckning över Astrid Lindgren samt hennes insatser för lärarutbildningen vid universitetet som gör henne till ett mycket uppskattat val av hedersdoktor. Hon är en populärvetenskaplig författare av hög rang och en inspirationskälla för pedagoger.”
Margareta Strömstedt är född i Lagan, 1931, gick realskola i Alvesta och tog studenten vid Katedralskolan i Växjö. Vid sidan om hennes digra produktion av både barn- och vuxenböcker samt hennes levnadsteckning över Astrid Lindgren märks hennes skriverier om Carl von Linné.
Siglind Bruhn har en tämligen unik profil i dagens musikvetenskapliga och intermediala forskning som både konstnär och akademiker. Med sin unika kombination av konstnärlig intelligens, imponerande produktivitet och inflytelserikt arbete med anknytning till Sverige och Växjö, menar vi att Siglind Bruhn är ett utmärkt val.”
Siglind Bruhn är född 1951 i Tyskland och har en ph. d (cum laude) från Universität und Musik-hochschule i Wien. Hon innehar nu en livstidtjänst vid Michigan State University och är dessutom seniorforskare vid Centre for Christianity and the Arts och vid Sorbonnes Institut d?esthétique des arts contemporains. Hon har även föreläst vid ett otal europeiska, amerikanska och asiatiska universitet, samt är och har varit ledamot i en rad betydelsefulla internationella utskott och organisationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer