Växjö – Bronskvinnorna åter vandaliserade

Uppdaterad
Publicerad

Marianne Lindberg de Geers skulptur av två bronskvinnor utanför Växjö konsthall har åter utsatts för skadegörelse. Den magrare av de två kvinnorna har bokstavligen sågats av jäms med fotknölarna och den tjockare av de två har vräkts bakåt. Nu återstår bara en sandgrop där den omdiskuterade skulpturen sattes upp i februari i år i samband med invigningen av Växjö konsthall. Skulpturen har nu helt tagits bort från sin plats framför konsthallen.

– Det finns uppenbarligen något provocerande i skulpturen, säger chefen fär Växjö konsthall, Bengt Adlers till Smålandsnytt. Den visar människan som hon är med alla tillkortakommanden, och det är kanske många som inte vill bli påminda om dessa.

Den sargade statyn är nu omhändertagen och kommer på ett eller annat sätt att åter placeras på sin plats.

– Vi vill ha ut den så fort som möjligt igen. Det kommer folk hitresande långt bortifrån för att se den och fotografera den. När den i somras var borttagen efter att ha utsatts för sabotage var det många som var mycket irriterade över att den var borta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.