Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Centerpartiet gick till val på att inte samarbeta med SD och de håller det löftet. Det är ett modigt beslut och det visar att Centern är ett parti att lita på, säger Malin Lauber (S), oppositionsråd Växjö kommun. Foto: Sandra Carlsson/SVT.

Efter 16 år med Moderaterna – så ska de rödgröna styra Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Efter diverse turer sedan valet presenterades på tisdagseftermiddagen konstellationen som ska styra Växjö kommun den kommande mandatperioden. S, V och MP tar över styret av kommunen som varit moderatledd i 16 år.

De tre rödgröna partierna har en valteknisk samverkan med Centerpartiet. Tillsammans blir det 32 mandat av fullmäktiges 61. Enligt Malin Lauber kommer partierna driva en politik som kommer ha fokus på välfärd och hållbarhet.

– Vi kommer stärka skolan och stärka omsorgen. Det ska kunna gå att leva, bo och arbeta i hela Växjö kommun. Vi vill också stärka näringslivet och hållbarhetsarbetet, säger Malin Lauber (S).

Valet 2022 Småland

Samarbete med C

Enligt Centerpartiet släpper partiet fram minoritetsstyret i Växjö efter att man fört diskussioner och skrivit avtal vad gäller flera frågor med Socialdemokraterna som enligt Centerpartiet ska leva kvar under hela mandatperioden.

– Bland annat har vi har kommit överens om att vi inte ska höja någon skatt under kommande mandatperiod och att vi ska värna om utvecklande på våra landsbygdsskolor, säger Andreas Olsson (C).

Som SVT Nyheter Småland tidigare rapporterat valdes Rose-Marie Holmqvist (S) till ordförande i kommunfullmäktige, första kvinnan på posten, med rösterna 32 mot 29 sedan Centerpartiet då brutit med alliansen och röstat med S, V och MP.

– Centern har tagit konsekvenserna av valresultatet och står upp rakryggat mot SD, och det ska de ha heder för, säger Magnus P Wåhlin (MP) till SVT.

I klippet nedan hör du Moderaternas Pernilla Tornéus om nya rollen som opposition:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är fortfarande oklart om det blir Pernilla Tornéus (M) som tar över efter Anna Tenje (M) i den nya oppositionen i Växjö kommun. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Detta vill nya styret fokusera på

Enligt ett pressmeddelande från S, MP och V vill de sätta ”välfärden och hållbarheten främst” och listar följande som sina viktigaste frågor.

  1. Stärka skolan
  2. Stärka omsorgen
  3. Utveckla hållbarhetsarbetet
  4. Utveckla kommunens näringslivsarbete
  5. Det ska gå att leva och arbeta i hela kommunen
  6. Ökad trygghet i hela kommunen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Småland

Mer i ämnet