Antalet elbilar ökar snabbt, men för den som bor i lägenhet är det ofta svårt att hitta en plats att ladda dem. Foto: TT

Växjö vill snabba på utbyggnad av laddstolpar

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun vill ha fler laddstationer till el- och hybridbilar och ska nu skynda på utbyggnaden. ”Folk kanske drar sig för att köpa elbil för att det inte finns någonstans att ladda”, säger Eva Johansson (C) vice ordförande i kommunstyrelsen.

SVT Nyheter Småland rapporterade nyligen om att antalet laddstationer inte ökat i så snabb takt.

Antalet laddstationer måste bli fler och de måste även finnas utanför Växjö stad. Därför har nu kommunen startat en utredning för att samla ihop information om hur stort behovet är, var laddstolparna ska finnas och om privata aktörer är intresserade av att vara med.

– Vi vill snabba på jobbet lite mer, göra det lättare för besökare men även göra det lättare för invånare att köpa hybridbil. Man måste kunna ladda bilen och laddstationer måste finnas i hela kommunen, säger Eva Johansson (C) vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ska gå så snabbt som möjligt

Men det handlar även om att se till att bostadsbolag som bygger nytt tänker på att människor kanske vill ha elbil. Det är oklart när utbyggnaden kan vara klar.

– Vi vill ju att det här ska gå så snabbt som möjligt. Utredningen ska inte ta så lång tid men sen kan det ta tid innan fler laddstationer är på plats, säger Eva Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.