Filippa de Vos – chef för Växjö konsthall Foto: Jan-Eric Lundberg/SVT

Chefen på Växjö konsthall orolig för politisk styrning

Publicerad

I juni nästa år ska Växjö konsthall ha lämnat sina nuvarande lokaler, men vart konsthallen ska ta vägen är det fortfarande ingen som vet.

Diskussionerna kring vart konsthallen ska förflyttas i samband med Växjö kommuns besparingskrav pågår fortfarande. Ett förslag var att konsthallen och Utvandrarnas hus skulle flytta ihop med det är inte ett önskeläge från något av hållen.

– Jag går själv och väntar på klarhet. Det är en jättedålig situation för oss att inte veta och jag har heller inte fått besked på när jag ska få veta detta, säger Filippa de Vos, chef på Växjö konsthall.

Oro för att kommuner vill styra

Felippa de Vos säger att hon med oro ser på en trend i samhället där politiker vill påverka vilken konst som ska få ta plats – och var den ska få ta plats. Hon nämner exemplet Sölvesborg – där kommunen nyligen beslutade att helt stoppa inköpen av ”utmanande samtidskonst”.

 – Där handlar det om att gå in och detaljstyra i den konstnärliga friheten. Det tycker jag man kan se tendenser på i flera kommuner. Jag funderar på hur man kan bibehålla sitt existensberättigande, för kanske är det viktigare än någonsin tänker jag, säger Filippa de Vos.

Kommunen tillbakavisar

Men på Växjö kommun vill man inte kännas vid att det skulle handla om att vilja påverka det konstnärliga utbudet i kommunen.

– Vi värnar den konstnärliga friheten i Växjö kommun, arbetet som vi påbörjat handlar om en flytt av en konsthall och hänger inte ihop med den utvecklingen som man ser i Sölvesborg och Nacka, säger Jon Malmqvist (KD), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Varför kommer det inga besked?

– Vi har kommit ganska långt i arbetet men vi vill vara helt färdiga innan vi presenterar en lösning. Men det arbetas på högsta tjänstemannanivå, säger Jon Malmqvist.

Jon Malmqvist (KD) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö Foto: Växjö kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer