Växjö konsthall och Utvandrarnas hus vill inte flytta ihop

Publicerad

Konsthallen i Växjö kan tvingas flytta från lokalerna på Västra Esplanaden till Utvandrarnas hus. Växjö kommun ska spara pengar och ett förslag är att kulturverksamheter flyttar ihop. Men varken Konsthallen eller Utvandrarnas hus vill flytta ihop med varandra.

Kultur- och fritidsnämnden ska spara totalt cirka 5,5 miljoner kronor och av de pengarna är 2 miljoner tänkta att kunna sparas in på kostnader för lokaler. Ett av förslagen är att Konsthallen i Växjö flyttar in i Utvandrarnas hus.

Filippa de Vos, chef på Växjö konsthall, är kritisk till förslaget. Växjö konsthall har funnits på samma plats sedan 2006 och har nära till folk som går förbi på gatan och har byggt upp lokalen och anpassat den under åren.

Begränsad verksamhet

Men det största skälet till varför konsthallen ska vara kvar i nuvarande lokaler är enligt konsthallschefen att de fritt kan experimentera med utställningar i konsthallen. Om de skulle flytta in i Utvandrarnas hus skulle de begränsas av varandras verksamheter, menar Filippa de Vos.

På Utvandrarnas hus vill de inte heller ha in konsthallen. Det finns inte plats för dem menar Lennart Johansson som är vd.  På Utvandranas hus ska dessutom utställningen ”Drömmen om Amerika” byggas om och även ge plats åt en migrationshistorisk del. Om Kulturparken flyttar in i huset, skulle den nya utställningen begränsas, säger Lennart Johansson.

Beslut i höst

Eva Johansson (C) kommunalråd betonar att detta är ett av flera förslag på hur pengar skulle kunna sparas. Kultur- och fritidsnämnden ska i höst ta beslut om hur budgeten för år 2020 ska se ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer