Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Julia Berg (S) svara på tre frågor i klippet om varför Växjö kommun inte sökte miljonbidrag till barnens läromedel. Foto: TT/SVT

Växjö missade nästan sex miljoner i bidrag för läromedel

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun hade förra året, 2023, rätt att få ut nästan sex miljoner kronor av staten för att köpa in nya läromedel. Men kommunen har inte sökt några pengar.

Julia Berg (S) som är ordförande i utbildningsnämnden säger till SVT Småland att anledningen är att Växjö kommun gjort stora satsningar på läromedel under de tre föregående åren.

– Under 2023 hade vi en tuffare ekonomisk situation, och vi kom därför inte upp i den summa som vi i genomsnitt satsade 2020, 2021 och 2022. Det innebär att vi inte kunde få statsbidrag, säger Julia Berg.

Men Växjö är den enda kommunen i Kalmar län och Kronobergs län som missat att söka statsbidraget för läromedel. Kalmar kommun har begärt ut varenda krona som de hade rätt till.

– Vi hade ett ganska jämnt inköp av läromedel under de tre senaste åren, och hade därför inte så svårt att komma upp i de summorna under 2023, säger Mats Linde, chef för utbildningsförvaltningen i Kalmar, till SVT Småland.

Inför nästa år hoppas Växjö kommun däremot kunna söka statsbidraget.

statsbidrag för läromedel – så funkar det

Statsbidragen till läromedel kunde sökas första gången 2023, efter ett regeringsbeslut som bygger på Tidöavtalet.

För att få rätt till statsbidragen måste kommunerna köpa läromedel för samma summa som de i genomsnitt köpt in läromedel för under de tre senaste åren.

Växjö kommun kom under 2023 inte upp i den summa de i genomsnitt köpt läromedel för under 2020, 2021 och 2022, och kunde därför inte söka statsbidrag för 2023.

Alla andra kommuner i Kalmar och Kronobergs län sökte och fick statsbidraget för 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.