Växjö – Personlig sexfilm ska hjälpa lärare

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska sexualundervisningen i skolan förbättras än en gång med småländsk hjälp. I en kommande kortfilm berättar pensionärer, personer med funktionshinder och homo-bi och transpersoner äldre om sina erfarenheter av sexualitet.

-Det var kul att lära sig lite om det vardagliga, kommenterar 15-årige Fagrabäckskoleleven Freddy Jenebäck den sexualundervisning han just haft.

Men kritiker från Skolverket, RFSU, RFSL och lärare har länge menat att sexualundervisningen ofta bara handlar om biologi och sex mellan man och kvinna. Freddy Jenebäcks NO-lärare Anna Nilsson håller med. Enligt henne kan framför allt undervisningsmaterialet utvecklas.

Sexualundervisning

-Faktadelen är bra. Men hur man ska lägga upp undervisningen om allt det andra, som relationer, den informationen får man söka på annat håll, säger Anna Nilsson.

Hon tillägger att det kan vara knepigt för lärare ta sig an annat än just traditionellt, tvåsamt heterosex.

-Utan erfarenhet är det svårt att förmedla hur andra människor har det i andra situationer, om man är homosexuell eller har någon typ av handlikapp.

Fyra miljoner på ny satsning

Men snart får Anna Nilsson och hennes kollegor assistans i form av projektet ”På tal om 6”. Med nästan fyra miljoner från Allmäna Arvsfonden ska organisationen Grrl Tech i Växjö producera en ny upplysningsfilm. Femtio personer från Växjöområdet ska i en kortfilm berätta om sina sexuella erfarenheter som fysiskt funktionsnedsatta, pensionärer, skolungdomar, homo- bi eller transpersoner.

-”På tal om 6” handlar om att skapa nyanserade samtal om sexualitet mellan människor som sällan möts, säger projektledaren Karin Carlsson.

Filmen ska användas i hela landet för hjälpa lärarna att få igång bra samtal om sex i klasserna.

Ett känsligt ämne

Att sexualundervisning är ett känsligt ämne blev uppenbart när den nya tecknade filmen ”Sex på kartan” började användas i undervisningen för drygt ett år sedan. Den gjordes av Eksjö animation och möttes av starka reaktioner på nätet (se tidigare artiklar).

”På tal om 6” blir nu ett komplement till ”Sex på kartan” i de svenska skolorna.

Astrid Eiderbrant

astrid.eiderbrant@svt.se

Karin Avenäs

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexualundervisning

Mer i ämnet