Växjö – Sammanslagning på kvinnokliniken oroar

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen rapporterade Smålandsnytt att kvinnor som fått missfall delar avdelning med nyblivna mammor i Värnamo. Trots att kvinnor mår dåligt över den situationen, har en likadan verksamhet införts på Växjö lasarett.

Mitt i sin sorg efter ett missfall tvingades Mona Almborg dela avdelning med nyblivna mammor på kvinnnokliniken i Värnamo där hon hörde barnskrik och fick äta frukost med glada mammor. Och efter en omorganisering på Växjö lasarett kan kvinnor få uppleva samma sak på kvinnokliniken där.

– Vår strävan är att undvika att de ska behöva höra det men vi kan aldrig garantera någonting, säger Nils Fryklund verksamhetschef kvinnokliniken Växjö.

Innan landstinget tog beslutet att slå ihop gynmottagning, förlossning och BB hade man tittat på hur verksamheten fungerade på bland annat sjukhuset i Värnamo.

– Vi har tagit del av den informationen som verksamhetschefen och som personalen har haft och det här som kom fram nu som vi förstod på inslaget var att detta inte hade kommit fram tidigare och vi har gått efter den tillgängliga informationen, säger Nils Fryklund.

En anonym person med god insyn på kvinnokliniken i Värnamo berättar för Smålandsnytt att det finns flera kvinnor som upplevt samma situation som Mona, men inte anmält.

– Det är ju tråkigt för ifall man inte är nöjd med sin vård ska man föra det vidare så att vi kan förbättra oss, säger Anna Malm

tillförordnad avdelningschef kvinnokliniken Växjö.

Kommer ni att förändra något av det arbetet här i Växjö?

– Vi har precis påbörjat det här arbetet. Vi har varit här i två och en halv vecka nu och vi tar med oss alla erfarenheter som vi smalar kommer vi att använda för att förbättra vården så mycket som möjligt, säger Nils Fryklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.