Elisabeth Cárcamo Storm, kyrkoherde i Alvesta församling, ser fram emot att projeketet ska sätta igång. Foto: SVT/Alvesta församling

Växjö stift HBTQ-utbildar

Publicerad

I höst ska präster och förtroendevalda i bland annat Alvesta pastorat utbildas i hbtq-frågor.

2013 fattade Svenska kyrkan beslut om att församlingar och stift ska hbtq-certifieras. Som ett led i detta startas nu ett pilotprojekt i Växjö stift för att öka kompetensen och möjliggöra reflektion kring mångfald, hbtq och normer hos medarbetare och förtroendevalda.

De tre pilotförsamlingarna är Alvesta församling, Södra Ölands pastorat och Bredaryds pastorat.

– När vi fick frågan sa vi ja men en gång. Vi känner att det är en självklarhet att kyrkan ska ansvara för att skapa trygga rum där alla känner sig välkomna, säger Elisabeth Cárcamo Storm, kyrkoherde i Alvesta församling.

– Vi tror att vi är så fördomsfria inom Svenska kyrkan men sen pågår det särbehandlingar i alla fall. Det finns mycket vi kan jobba med.

Börjar i höst

Projektet genomförs i samarbete med Sensus och riksförbundet EKHO och kommer att pågå under sex månader med start i höst. Utbildningen kommer framförallt att bestå av föreläsningar och studiecirklar.

Elisabeth Cárcamo Storm tycker att det är viktigt att man på ett mer aktivt sätt lyfter frågan i kyrkans barn- och ungdomsgrupper, något som församlingen redan jobbar med i dag.

– Sen tror jag att vi måste bli bättre på att jobba med det lilla i vardagen för att inte såra någon. Om det till exempel ringer en kvinna hit för att hon ska gifta sig, då är det vanligt att vi frågar ”Vad heter din blivande man?”, istället kan vi fråga ”Vad heter din blivande partner?”.

Alla måste vara med

Som SVT Nyheter Småland tidigare har berättat har synen på homosexuella relationer visat sig varit olika inom Växjö stift. För några veckor sedan tvingades kyrkopolitikern Bruno Edgarsson (C) sluta som ordförande i Växjö stiftsfullmäktige efter att ha uttalat sig kritiskt om homosexualitet och Pride.

Får de anställda välja om de vill vara med?

– Alla i vår församling ska vara med på detta, det handlar om att samtala om hur vi ska bemöta människor på vår arbetsplats. Sen kan var och en ha andra privata åsikter.

De församlingarna som gått utbildningen hbtq-certifieras och kommer att få ta emot märkningen ”regnbågsnyckeln”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.