Demotionals spelning i Sankt Petersburg blev till slut av efter hjälp från den svenska ambassaden i Moskva. Foto: Privat

Växjöband stoppades av rysk militärpolis

Publicerad

Bandet Demotional hade just gått av sin första spelning i Ryssland när de stoppades av rysk militärpolis i förra veckan. Poliserna var maskerade och hade både handgranater och gevär i händerna.

Alla bandmedlemmar, varav tre kommer från Växjö, lyckades undvika att bli inlåsta och förhörda. Istället utfrågades medlemmarna i bandet Dead By April som är på Europaturné tillsammans med Demotional. 

– Vi låste in oss själva i ett annat rum. Det var jädrigt läskigt och kändes som om vi var med i en film. Sånt här händer ju inte. Dead By April förhördes hela natten, säger trummisen Tommy Magnusson till Smålandsnytt.

Tvingades skriva på papper

Precis samma sak hände på bandens spelning kort därefter i Moskva. Sedan tvingades de ställa in nästa framförande i Sankt Petersburg. Till slut tog rysk polis också in Demotional på förhör.

– Jag blev tvungen att signera massa papper som de inte ville översätta. Jag hade inget annat val än att skriva på för att de skulle släppa mig, säger Tommy Magnusson.

Ingen förklaring

Fortfarande vet inte banden varför rysk militärpolis besökte alla spelningarna de gav i Ryssland. Enligt Tommy Magnusson och bandets skivbolagsrepresentant Micko Twedberg, påstod de att killarnas visum inte var korrekta.

– Vi har alla papper i ordning så det stämmer inte alls, säger Tommy Magnusson.

Nu har Demotional lämnat Ryssland. Trots det som hände skulle de gärna åka tillbaka för att spela i landet igen.

– Fansen där är så fantastiska så det skulle vara enbart för dem, säger Tommy Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer