Foto: SVT Design

Två män från Växjö och Värnamo lurade till sig 25 miljoner på påhittade bilaffärer

Uppdaterad
Publicerad

En Växjöbo och en kompanjon från Värnamo kommun lurade nästan 40 personer att låna ut mer än 25 miljoner kronor för bilar som skulle importeras och sedan sälja med förtjänst. Nu döms de båda männen till fängelse för grovt bedrägeri.

Totalt handlar det om drygt 25 miljoner kronor som olika privatpersoner har lurats att betala in till det företag som Växjöbon drev tillsammans med en 30-årig man från Värnamo kommun. 

De flesta av de drabbade, som alltså uppgår till nästan 40 personer, kommer också från Värnamo. Ytterligare enstaka drabbade bor i Växjö, Lund, Göteborg, Halmstad, Falkenberg och utanför Stockholm.

Växjö

Växjöbon har enligt domen fått dem att ta lån på mellan 200 000 och 600 000 kronor för bilar som han sedan lovade att importera från utlandet och sälja med förtjänst.

Tingsrätten: Förslagen och hänsynslös

Men inga bilar levererades. I stället ringde Växjöbon eller hans medhjälpare upp flera av sina brottsoffer igen och sa att lånet inte gått igenom och därför måste godkännas igen. De tog då nya lån i deras namn.

Enligt tingsrättens bedömning är det 31-åringen som varit drivande i upplägget, men även hans företagskompanjon döms för grovt bedrägeri. Båda sitter dock redan i fängelse, efter att de så sent som 2022 dömts för grovt bokföringsbrott i företaget, som helt saknade bokföring.

Brottsligheten bedöms av tingsrätten som så allvarlig att Växjöbon borde ha fått ett fängelsestraff på fyra år och sex månader. Som motivering skriver de bland annat att han varit ”förslagen och hänsynslös” mot sina offer som i flera fall fått både sin ekonomi och sin familjesituation förstörda.

Har allvarlig sjukdom och sitter redan i fängelse

Men eftersom han redan var dömd för bokföringsbrott och misshandel, ska bedömningen göras som om all brottslighet funnits med i samma rättegång. Straffet bestämdes därför till fängelse i två år och nio månader.

Det sänktes ytterligare, till två år och sex månader, på grund av att 31-åringen lider av en allvarlig sjukdom och måste genomgå återkommande cellgiftsbehandlingar. Han och hans kompanjon döms också att betala tillbaka i princip hela den summa de lurat av de drabbade i skadestånd.

Kompanjonen döms till ett år och tre månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet