Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera medier trodde på uppgiften om att Växjöförfattaren avlidit. Foto: HAYOUNG JEON/TT

Växjöförfattaren dödförklarades i medier: ”Ett par jobbiga timmar”

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att Växjös succéförfattare Jonas Jonasson avlidit kablades ut i både DN och TV4. Men det fanns ett problem – nyheten var inte sann.

– Hade jag inte vetat bättre så hade jag kunnat tro på det själv, säger Jonas Jonasson till SVT Småland.

Jonas Jonasson, känd för Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, förklarades död i ett inlägg på X (f.d. Twitter) under tisdagen, som såg ut som om det kom från författarens förlag Polaris.

Det visade sig sen att kontot bakom inlägget hade skapats av Italienaren Tommaso Debenedetti, som är känd för liknande internetbluffar.

TV4-chefen: ”Mer än olyckligt”

Men till och med stora svenska nyhetsorganisationer DN och TV4 skrev om nyheten innan sanningen avslöjades.

– När det gäller ett dödsfall handlar det inte om att vara först, utan att ha rätt, säger TV4:s nyhetschef Fredrick Malmberg.

– Det här var mer än olyckligt, trots att nyheten låg inte uppe i mer än trettio sekunder. Vår rutin är att alltid få en muntlig bekräftelse innan vi publicerar sånt, men tyvärr blev det en miss, fortsätter han.

För Jonas Jonasson själv innebar uppståndelse ett par svåra timmar då han ringde runt till familjen och vänner för att berätta att han levde.

Hör Jonas Jonasson berätta själv om hur han reagerade på dödsbudet i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.