Vissa av klippen i videon är iscensatta. I bilen ska hunden sitta säkert, i en särskild bilbur eller fastspänd med hundsäkerhetsbälte. Foto: SVT

Växjöpolisen: ”Vi räddar hundar ur varma bilar i stort sett varje dag”

Uppdaterad
Publicerad

Soligt väder och höga temperaturen kan vara härligt för oss människor – men mindre för våra fyrbenta vänner. Under sommarmånaderna får polisen i Växjö in larm om hundar instängda i varma bilar i stort sett varje dag.

Under måndagseftermiddagen för en vecka sedan fick polisen bryta sig in i en varm bil i Växjö där hunden hade lämnats instängd i cirka en timme.

En anmälan om djurplågeri har upprättats, något som ägaren till hunden kommer behöva stå till svars för.

Ola Severinsson, poliskommissarie i Växjö, säger att inkommande larm om hundar instängda i varma bilar är vanligt under sommarmånaderna.

– Vi räddar hundar ur varma bilar i stort sett varje dag.

Brott att krossa rutan

Enligt lagen får polisen bryta sig in i bilen, och man får som privatperson krossa en bilruta om det rör sig om ett nödfall som detta.

Ett råd från Ola Severinsson är att man först ska kontakta polisen innan man krossar en bilruta.

– Den som har krossat rutan bär ansvar för att ha krossat rutan. Det är ett brott i sig men om man kan åberopa nöd så blir man straffri för det brottet man gjort.

Se klippet för att veta vad man ska göra när man ser en hund instängd i en bil en varm dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.