Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Clas Hjertqvist, verksamhetschef på akuten i Växjö. Foto: SVT

Skärpta regler på Växjös akut efter hot och våld

Uppdaterad
Publicerad

Hädanefter ska bara två anhöriga till varje patient få följa med in på Växjös akutmottagning. Dessutom låses dörrarna på kvällar och nätter mellan väntrum och själva akutmottagningen. Så lyder receptet för att försöka minska hot och våld på akuten i Växjö, rapporterar Smålandsposten.

Åtgärderna införs på försök efter våld och hot, där bland annat anställda vittnat om hur de kränks av både anhöriga och patienter. Samtidigt har arbetsbelastningen ökat, liksom den snittiden en patient är på akuten – något som tros bidra till att hot och våld uppkommer.

Individuell bedömning

Vad gäller begränsningen rörande anhöriga finns det dock patienter som kan komma att få med sig fler in på akuten, enligt Clas Hjertqvist, verksamhetschef på akutkliniken i Växjö.

– Det kan ju bli en diskussion naturligtvis. Att man vill vara flera hos sin sjuka anhörige men vi får prata med varje patient och försöka lösa det om det skulle vara så, säger Clas Hjertqvist, verksamhetschef på akutkliniken i Växjö. 

Max två anhöriga

Rutinerna införs på måndag.

Akutmottagningen gick först ut med att berätta att patienterna från och med måndag endast kommer att få ha med sig en anhörig. Men till SVT Nyheter Småland berättar verksamhetschefen Clas Hjertqvist på akutkliniken i Växjö att det blivit ett missförstånd och att akuten kommer att tillåta två anhöriga att följa med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer