Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Växjö kommun, vill med sin film väga in allt det lidande och de samhällskostnader droghandeln för med sig. Hör kommunens säkerhetschef Marcus Holmqvist i klippet ovan. Foto: Sundsvalls kommun, Anne Torvinen

Växjös nya film med hårda budskapet till knarkköparna

Uppdaterad
Publicerad

¨Vad kostar ett gram?¨ Frågan ställs i en kortfilm som Växjö kommun har lanserat som en del av en kampanj mot drogmissbruk.

– Vi siktar på de som köper och använder droger, men vi vill också stärka dem som stå emot, säger kommunens säkerhetschef Marcus Holmqvist, och fortsätter:

– Pengarna från varje gram som köps går till gängens kriminella nätverk, och det vill vi att folk ska tänka på, fortsätter han.

Kommunen mäter narkotikainnehållet i avloppsvattnet. Sedan 2019 har nivåerna av kokain och amfetaminer ökat, medans cannabis har sjunkit en aning. Men cannabis är fortfarande den vanligaste drogen.

Filmen skapades av Sundsvalls kommun och har gjorts om för att passa till en Växjöpublik. Den kan ses via en kampanjsida på växjö.se och har spridits med hjälp av en QR-kod på flera kanaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.