• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Jonas Ogvall, vd för Svensk digital handel: ”Digitalt är en långsiktig satsning för affärerna” Foto: Svensk digital handel

Vd om trenden med digital mathandel: ”Vi är tillbaka på 50-talet”

Publicerad

Allt fler vill handla mat digitalt. Maten körs hem eller så hämtar kunden upp den vid butiken. ”Som på 50-talet”, säger Jonas Ogvall som är vd på Svensk digital handel.

Åtta år i rad har digital matshopping ökat i Sverige. De senaste två åren har ökningen legat på 30-40 % per år.

– På sätt och vis är vi tillbaka till hur det var på 50-talet. När mormor ringde till speceriaffären och budet kom hem till henne med matvarorna. Min mormor hade 5 barn och hade inte tid att åka till affären, säger Jonas Ogvall som är vd på intresseorganisationen Svensk digital handel.

Sydkorea långt framme

Sydkorea är bäst i världen på att shoppa digitalt. 13 % av alla livsmedel som köps i landet har klickats hem från nätet. I Sverige är motsvarande siffra 1,5 %.

– Jag tror säkert det kan växa till 10 % i Sverige. En 20-åring i dag är van att handla digitalt. När de får barn om 10 år så kommer detta att vara naturligt, säger Jonas Ogvall.

I USA är motsvarande siffra 0,8 %.

Stor omställning

Organisationen menar att digitaltänket med hemleverans eller drive through är en jätteomställning för handlarna. Nischade nätbolag som Linas matkasse och Mathem var först. Nu hoppar de stora livsmedelsjättarna Ica, Coop och Axfood på tåget.

– Detta är en långsiktig investering för företagen. Med näthandeln behöver folk inte längre välja affären som ligger närmast. Det är en ny spelplan för butikerna, säger Jonas Ogvall på Svensk digital handel.

Han menar att butikerna måste anpassa sig. Det finns stora pengar i mat. Framförallt när det gäller barnfamiljer.

– En familj med barn kan handla mat för 5.000 kronor i månaden. Om den kunden är lojal och handlar på samma butik blir det mycket pengar genom åren, säger han.

  • Sydkorea: 13 % av alla livsmedel som handlas är från nätshopping.
  • Storbritannien: 6 %
  • Sverige: 1,5 %.
  • Danmark: 0,9 %
  • USA: 0,8 %

Källa: Svensk digital handel

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.