Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På söndagen invigdes veteranmonumentet i stadsparken i Oskarshamn. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Veteranmonumentet i Oskarshamn invigt

Uppdaterad
Publicerad

Det stod klart redan 2020, men på grund av pandemin har inte veteranmonumentet i stadsparken i Oskarshamn kunnat invigas förrän under söndagen.

– Det känns nästan euforiskt idag. Vi har väntat på den här invigningen sedan 2020. Just med tanke på veteranerna ville vi inte genomföra det förrän restriktionerna var släppta, säger Ted Lindquist, samordnare Oskarshamns kommun.

Veteranmonumentet är det tredje i raden i Kalmar län. De båda andra finns i Västervik och Kalmar. Syftet med monumentet är att hedra personer som deltagit eller deltar i internationella operationer. Monumentet ska också vara en plats för veteraner och anhöriga att samlas på.

Själva monumentet består av två stenar som står vinklade mot varandra. De är gjorda i grå granit från ett stenbrott i kommunen.

Hör mer från invigningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.