– Om det fortsätter så här kan vi bli tvungna att börja lägga ut jobb utomlands, säger Jonas Nordstrand, personalchef på Combitech.
SVT: Menar du att ni kan bli tvungna att lämna Växjö?
– Ja, men jag hoppas att det inte går så långt. Vi har funnits här i Växjö länge och det vore tråkigt för både oss och Växjö som stad om vi försvinner, säger Nordstrand.
Allt svårare att hitta personal
Det är det allt kärvare läget när det gäller högutbildade ingenjörer som ställer till problem för Combitech. Behovet är nu akut.
– Ser jag till hela företaget skulle jag kunna anställa femtio nya ingenjörer rakt av, säger Nordstrand.
Ingenjörer kan idag ofta välja och vraka bland jobben. Många väljer därför att stanna på de orter där de utbildat sig. Små städer, som Växjö, förlorar eftersom de flesta högre ingenjörsutbildningar finns i storstäder.
Unga vill inte bli ingenjörer
Trots att det alltså finns mängder av lediga ingenjörsjobb runt om i landet är det långt ifrån någon rusning till de olika ingenjörsprogrammen. Ungdomar ratar nämligen teknikutbildningarna.
– Det är en trend här i Sverige, men även i USA och i många andra europeiska länder, säger Stephen Hwang, rektor vid Linnéuniversitetet i Växjö.
Enligt Hwang måste näringsliv och utbildningsväsendet samarbeta för att vända trenden och få ungdomar att intressera sig för teknik igen.