”Vi måste kunna säga nej”

Uppdaterad
Publicerad

Tio kommunpolitiker runt om i landet vill skydda jordbruksmarker från gruvdrift.

Kommunalrådet i Borgholm, Lisbeth Lennartsson (C),  kräver tillsammans med nio kommunpolitiker i landet kommunal vetorätt mot prospektering i alunskiffer.

Oro inför prospektering

I en gemensam debattartikel på lördagen i tidningen Dagens Industri uttrycker politikerna tillsammans med jordbrukaren Carl Piper i Skåne sin djupa oro inför framtiden om alunskiffer i beggrunden exploateras.

– Den rådande eurofin kring svensk gruvnäring är ett allvarligt miljöhot, säger Carl Piper, jordbrukare i Skåne och initiativtagare till kommunupproret.

– Regeringen behöver inse den stora skillnaden mellan exploatering av alunskiffer och konventionell gruivdrift i urberg och anpassa lagstiftningen därefter.

Måste värna jordbruksmarken

Kommunpolitikerna företräder förutom Öland både Skåne, Östergötland, Västergötland, Närke, Jämtland och sydligaste Lappland.  I dessa områden finns stora alunskfifer men också sveriges bördigaste jordbrukslandskap. Därför kräver artikelskrivarna  ett kommunalt veto mot prospekteringar.

Marken ska producera mat

– Förutom att exploatering av alunskiffer innebär oacceptabelt stora miljöhot för omgivande ekosystem, så är det oförsvarligt att ödelägga bördig jordbruksmark för överskådlig framtid, säger Carl Piper.

– FN beräknar att mänsklighetens behov av livsmedel ökar med 60 procent redan till år 2050.  Idag är hälften av den mat vi konsumerar i Sverige importerad, säger Carl Piper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer