Specialutbildad polis utreder hotbrev som skickats till moderata kommunpolitiker i Uppvidinge. Foto: SVT

Polisen utreder hot mot politiker i Uppvidinge: ”Väldigt allvarligt”

Publicerad

Polisens speciella grupp som utreder hat- och demokratibrott utreder just nu hot som riktats mot moderatpolitiker i Uppvidinge.

Det är tre kommunpolitiker från Moderaterna i Uppvidinge som blivit utsatta för hot via brev som skickats till dem. En av politikerna har valt att lämna sitt uppdrag på grund av innehållet i brevet. Något som Smålandsposten var först med att berätta.

Hoten mot politikerna är polisanmälda och utreds av polisens utredare som är specialiserade på hatbrott och brott mot demokratin.

Linda Ståhl är förundersökningsledare och bekräftar att det brev som politikern fått lämnats in för analys och teknisk undersökning.

Vad är det en sådan undersökning kan visa?

– Det kan till exempel gå att få fram fingeravtryck, men undersökningen är inte klar än, säger Linda Ståhl .

Hur allvarligt är det med hot riktade mot politiker?

– Det är väldigt allvarligt och min uppfattning är att det sker i en större omfattning än vad som anmäls och det kan vara så att politiker är särskilt utsatta, säger hon.

En av de politiker som fått hotbreven har också gjort en polisanmälan om en brand i ett förråd, vilket Smålandsposten också skrivit om.

– Den branden utreder inte vi, och i nuläget har vi inget klarlagt samband mellan branden och breven, säger Linda Ståhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.