Victoriadagarna 2020 var en stängd tillställning på grund av pandemin Foto: Jonas Ekströmer/TT

Dörren på glänt på Victoriadagen – men allmänheten missar konserten

Uppdaterad
Publicerad

Upp till 900 i motionsloppet men stängd konsert för allmänheten på slottsruinen. Så ser planeringen ut för de stundande Victoriadagarna. För trots att samhället sakta öppnar upp har folkfesten fortsatt restriktioner att förhålla sig till.

– Konserten som spelas in på slottsruinen kommer att ha 300 i publik. Men det blir bara inbjudna, inte allmänheten, säger Stephan Rimér som leder planeringen av evenemanget.

Victorialoppet delvis på plats

De inbjudna är bland annat samarbetspartners, landshövdingen och kungafamiljen. Däremot kommer allmänheten vara välkomna i det populära motionsloppet, Victorialoppet.

– Förra året gjordes det digitalt men i år kommer det vara som en hybrid. 900 planeras att kunna delta, för från första juli kommer restriktionerna att förändras och tillåta 900 för motionslopp. Så det blir till niokilometersslingan. I övrigt finns möjlighet att köra loppet digitalt.

”Victoriadagarna ska vara för allmänheten”

Det har varit en tuff utmaning att planera Victoriadagarna, som går av stapeln 10-15 juli. Men i jämförelse med förra året som var helt stängd för allmänheten så känns årets upplaga som något mer positiv.

– Det känns bra, sedan är det ju en viss ansträngning att planera utifrån de här sakerna, vi har hållit på en lång tid att gissa. Men det är skönt att vi kan börja träffas igen. Men långsiktigt vill vi ju att Victoriadagarna ska vara för allmänheten så att vi kan se fram emot en folkfest, säger Stepan Rimér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.