Från förra årets firande Foto: Stefan Jerrevång / TT

En vild idé blev kär tradition

Uppdaterad
Publicerad

Det började med en vild idé, framförd till kungen en kväll på krogen Alexandra i Stockholm. 36 år senare firar tusentals människor Victoriadagen på Öland. Firandet är numera öns överlägset viktigaste skyltfönster mot världen.

Det var sommaren 1978 och slalomkungen Ingemar Stenmark ville prova på vindsurfing. Den före detta fotbollsspelaren Kay Wiestål, som sadlat om och arbetade med sponsoravtal för det alpina landslaget, ordnade så att skidåkarna fick tillbringa några dagar på Öland. Ett år tidigare hade Sverige fått en kronprinsessa, och under vistelsen på ön kläckte Wiestål idén om ett officiellt firande av hennes födelsedag – som lämpligt nog inföll mitt i sommaren, den 14 juli – just på Öland.

Hovet nappade – det var under den där kvällen på Alexandra då Wiestål framförde sin idé till kungen – och året därpå anordnades den första Victoriadagen på idrottsplatsen i Borgholm, med Ingemar Stenmark som den första Victoriastipendiaten.

Victoriadagen 2014

– Det var ett ganska stort firande, men kanske inte så elegant som nuförtiden, säger Kay Wiestål.

Oumbärligt firande

Kommunalrådet i Borgholm, Lisbeth Lennartsson (C), kallar Victoriadagen för Ölands egen nationaldag. Kungafamiljens anknytning till ön, och till sommarstället Solliden, hade gått att utnyttja mer i marknadsföringen av Öland, anser hon. Mot en sådan kampanj talar ölänningarnas respekt för kungligheternas privatliv.

– Vi är stolta över att de vill fira somrarna här. För oss är det viktigt att de har en plats i världen där de kan vara sig själva, säger Lisbeth Lennartsson.

Ekonomiskt är festligheterna kring Victoriadagen oumbärligt för ön. Företagare laddar hela året för anstormningen och redan på vårkanten är det svårt att få tag i ett ledigt rum i mitten på juli.

Två års frånvaro

Från och med sin sjuårsdag har födelsedagsbarnet själv medverkat vid högtidligheterna, undantaget två år då hon studerade i USA och var på smekmånad. Då deltog i och för sig den övriga kungafamiljen – men betydelsen av Victorias egen närvaro går inte att överskatta, menar initiativtagaren.

– Å herrekors. Det är nästan en omöjlig situation att inte ha henne på plats, säger Kay Wiestål.

Några tecken på att kungahuset vill lägga ner det offentliga födelsedagskalaset har han inte fått. Det har inte heller Lisbeth Lennartsson, som fruktar den dagen då kronprinsessan inte längre vill fira på Öland.

– Det blir ju allt trängre i besöksnäringen på sommaren, de öländska företagen skulle tappa oerhört. Jag vågar inte ens tänka tanken, säger hon.

Rekordmånga stipendiater i år

 * Årets Victoriastipendiater är de båda skidstafettlagen från OS i Sotji. Antalet stipendiater – åtta stycken – är fler än någonsin tidigare.

 * Ett tiotal tv-stationer och hundratalet journalister från hela Europa bevakar varje år Victoriadagen.

 * En ståplatsbiljett till firandet på idrottsplatsen i Borgholm kostar 250 kronor. Den som vill sitta nära scenen får betala 375 kronor.

 * Slottsvillan Solliden på Ölands östra sida uppfördes i 1900-talets början av drottning Victoria. Sedan dess har villan fungerat som kungahusets sommarställe.

 * 2013 stod kronprinsparets egen villa på Solliden klar. Den 300 kvadratmeter stora strandvillan kunde byggas tack vare att Borgholms kommun godkänt en avvikelse från strandskyddet.

Källor: Victoriadagen och Borgholms kommun (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Victoriadagen 2014

Mer i ämnet