Videon tvingade familjen att lämna Syrien

Uppdaterad
Publicerad

I en video sjunger tre bröder om frihet i Syrien och en längtan att få bygga upp landet igen. Där vänner och släktingar dött och deras drömmar grusats.

Drömmen om frihet i Syrien blev aldrig sann för bröderna Hasan, Ahmad och Hossam. Men videon på youtube från ett krigshärjat Damaskus blev avgörandet för en mycket dramatisk flykt till Sverige. Nu ett år senare drömmer de om en framtid i Borgholm.    

Familjen Jamous som efter ihärdiga försök att stanna kvar i landet flydde från bomber, krig och kaos i Syrien.

Pappa Mohammad var taxichef och hade egen bil. I fyra år hade han byggt på ett hus som nästan stod klart. Mamma Shadai försökte in i det sista värna om skolgången för barnen trots att krypskyttar lurade i husfönstren på väg till skolan. Men det var sönernas budskap om frihet som till slut tvingade fram beslutet om flykt. 

– Det var min mellersta son Ahmad som skrev texten, han skrev ord som jag inte kunde föreställa mig att han förstod innebörden av, han kunde uttrycka sånt som inte vuxna kan. Det var anledningen till att vi flydde från Syrien, säger Shadai Jamous.

”Kunde ha blivit dödade”

Pappa Mohammad var till en början också stolt över sönernas video men förstod senare att den var en risk för familjen.

– Rädslan för att förlora sönerna för att dom uttryckte sina känslor blev för mycket. De kunde ha blivit dödade om någon fått reda på att det var dom, säger Mohammad Jamous.

Men några pengar till flykten hade de inte. Så de bestämde sig för att låna så att pappa Mohammad kunde ge sig av och söka en säker plats i frihet. Han kom till Sverige där han hamnade på flyktingförläggningen i Sundsvall och senare Borgholm. Några månader senare begav sig mamma Shadia och sönerna iväg på en mycket dramatisk flykt som pågick i 4 mån.  Äldsta sonen Hasan minns hur det var när han stod med en fot på var sida gränsen mellan Syrien och Libanon.

– Jag stod där med en väska sa hej då Syrien, hej då alla vänner, hej då allt jag levt -- vi ses aldrig mer, säger han.

Polisen tittade bort

Flykten forsatte till Turkiet där dom tillsammans med 54 andra flyktingar i en liten sexmetersbåt lyckades ta ut sig på en mycket farlig resa över medelhavet till Grekland. 

– Det var bara saltvatten runt om, vi såg inte land på 4,5 timme. Jag tänkte om vi dör nu kommer ingen att veta var i dog eller vart vi tog vägen, men mamma sa hela tiden att vi ska klara det här.

När dom kom fram till Grekland försökte Hasan få hjälp av polisen men ingen ville hjälpa till utan tittade bort, berättar han.

– Det är första gången jag velat bli gripen av en polis, vi var hungriga blöta och desperata efter en förfärlig resa. Vuxna män med mustasch grät omkring mig, säger han

Återföreningen

Det blev istället en åtta timmars promenad i blöta kläder utan mat innan de till slut nådde närmaste polisstation där dom fick hjälp att ta sig vidare. Till slut via skogar i Ungern till Österike och tåg och därifrån via Danmark nådde dom Malmö och Sverige. Där väntade pappa och ett helt nytt liv.

– Vi hade inte sett pappa på ett år, vi ringde en kvart innan vi var framme. Han trodde inte det var sant, jag var den första att krama honom säger Hasan med glädjetårar i ögonen.

I ett unikt projekt har SVT Nyheter bett 200 av de som flytt Syrien att berätta –  om livet under kriget, om flykten och deras nya tillvaro i Sverige. Här är deras berättelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer