Susanne Forslund och Markus Arnesson i ett ”extremrikkärr”, med höga kalknivåer. Foto: Jonatan Börjesson/SVT

Viktiga våtmarker kartläggs på Öland – så går det till

Publicerad

De så kallade rikkärren är viktiga för mångfalden i naturen. Hittills har man inte vetat var de finns eller vad de innehåller, men nu ska alla Ölands rikkärr inventeras.

– Rikkärr är bland de artrikaste våtmarkerna vi har i Sverige. De har mycket mineraler, ofta kalk, säger Susanne Forslund, som är koordinator för Åtgärdsprogrammet för rikkärr på Länsstyrelsen i Kalmar.

Projektet började 2019, och om ekonomin räcker till kommer det att fortsätta till 2022. På fastlandet har projektet pågått lite längre, men där är rikkärr inte lika vanliga.

Extremt sällsynta

– Vi hittar de här miljöerna på Öland, Gotland och vissa delar av Skåne, men i stora delar av Sverige är de extremt sällsynta, säger Markus Arnesson, handläggare på naturskötselenheten på länsstyrelsen.

Vissa rikkärr har minskat bland annat på grund av att betesdjur försvunnit och att man dikat ur dem för att göra åkermark. Efter inventeringen ska åtgärder sättas in för att rädda rikkärren.

I klippet får du följa med ut till viktiga våtmarkerna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.