Glenn Sjöstrand är forskare i sociologi vid Linnéuniversitetet och har i sin forskning bland annat tittat på viljan att ge gåvor. Och han ser att vi idag vill skänka mer än tidigare. Det beror till viss del på att vi generellt har fått det bättre. Men också att välgörenhetsorganisationer har blivit bättre på att marknadsföra sig, menar han.
– De senaste 15-20 åren har vi fått det bättre rent ekonomiskt. Samtidigt finns det de som har det sämre ställt och behöver stödet, säger Glenn Sjöstrand till Smålandsnytt.
Uppsving efter tsunamin
I samband med tsunamikatastrofen för 10 år sedan såg man att många ville skänka pengar till välgörenhet.
– Det blev ett stort uppsving för många hjälporganisationer efter tsunamin. Och det gjorde i sin tur att organisationerna blev bättre på att hantera stora summor pengar och att de organiserade sig på nya sätt, menar han.
Efter det har välgörenhets och hjälporganisationer också blivit bättre på att marknadsföra sig för att få in pengar. Ett exempel är Musikhjälpen som pågår just nu och där pengarna går till radiohjälpen.
Marknadsföring
Men det ställer också krav på organisationerna bakom.
– Det gäller att de som tar emot stödet ser till att det kommer till nytta så fort som möjligt och på bästa sätt, menar Glenn Sjöstrand.
Och för företag som går in och arrangerar insamlingar vid sidan om sin ordinarie verksamhet innebär det att de får mer än enbart en ekonomisk vinning. Till exempel som företagen i Växjö och Jönköping som nu samlar in julklappar till utsatta barn.
– Det blir ju en sorts marknadsföring för företagen också, säger Glenn Sjöstrand.