Arkivbild: Ungdomshälsan i Växjö vill lära föräldrar om psykisk ohälsa hos barn. Foto: Maj-Britt Rehnström / TT

Vill förhindra psykisk ohälsa bland barn

Publicerad

Ungdomshälsan i Växjö har påbörjat ett nytt sätt att förebygga psykisk ohälsa bland barn och ungdomar.

Genom att satsa på föräldrarna ska psykisk ohälsa bland barn och ungdomar nu begränsas. Föräldrarna träffas i grupp för att utbyta erfarenheter och få mera kunskap.

Projektet leds av Ungdomshälsan. De första träffarna startade i november. Intresset var stort och därför valde man att fortsätta med fler gruppsamtal nu under våren.

Föräldrar till barn mellan åtta och tolv år bjuds in via länets skolor och tillsammans kan de samtala under träffarna.

Annie-Lie Jarhult, avdelningschef på Familjehälsan i Växjö, är ansvarig för projektet. Hon anser att det är viktigt att Ungdomshälsan knyter kontakt med föräldrarna.

– Vi alla har en ambition att komma i kontakt med dem vi är till för så tidigt som möjligt för att förhindra psykisk ohälsa.

Alla föräldrar välkomna

Träffarna vänder sig inte enbart till föräldrar som har barn med problem utan alla är välkomna att deltaga. En viktig del är att föräldrarna ska få möjlighet att diskutera och utbyta erfarenheter med varandra.

Marie Swelén, leg. psykolog, menar att det är viktigt att ge kunskap till föräldrarna så att de kan känna sig rustade i sin roll.

– Barn kommer in i olika faser och de reagerar på olika sätt. Har man kunskap om detta är det lättare att möta barnet och man behöver inte känna sig lika orolig som förälder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.