Växjös näringsliv hoppas kunna rekrytera ny kompetens efter Ericssonvarslet. Personerna på bilden har inte med artikeln att göra. Foto: TT

Ericssonanställda ska lockas till Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Många it-företag i Kronoberg har svårt att hitta kompetent personal. Nu hoppas Växjö kommun att Ericssons besparingsbesked kan innebära en ny rekryteringsbas.

Ericssons besked om att 3000 anställda kan komma att sägas upp innebär att mycket it-kompetens kan frigöras i till exempel Borås, Karlskrona och Linköping.

– Detta öppnar utan tvekan upp för att kunna rekrytera nyckelkompetens, säger Thomas Karlsson som är näringslivschef på Växjö kommun.

Han tror att många av de berörda kommer att vara attraktiva på arbetsmarknaden.

Många it-företag i kommunen

Speciellt intressanta är de som sysslar med systemutveckling och forskning, kompetenser som är en bristvara. Enligt Thomas Karlsson är Växjö landets största it-nav, efter Stockholm, sett till sin storlek.

– De 460 it-företagen som finns sysselsätter över 5000 personer.

Hundratals behövs

Just nu håller kommunens näringslivsenhet på att titta på vilka orter det kan bli aktuellt att rekrytera ifrån och håller samtidigt kontakten med företag för att se vad det finns för behov.

– Vi har drygt 200 företag i vårt nätverk. Vi vet inte exakt hur många vi behöver men det handlar om hundratals personer framöver, säger Thomas Karlsson.

Han tror att man kan locka folk genom att erbjuda lösningar där man kan jobba från annan ort men vill vänta med hur man ska gå till väga tills Ericssons avvecklingsprocess klarnat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.