En tysk man vill ta två miljoner bin till Hultsfred.

Vill ta två miljoner bin från Tyskland till Hultsfred

Uppdaterad
Publicerad

Två miljoner tyska bin flyttar snart till Hultsfred i Småland. Binas ägare, en tysk man med hus på orten, vill ta med sig 40 bikupor.

Det är dock inte helt enkelt att flytta en så stor mängd bin från Tyskland till Sverige, har det visat sig.

– Bina måste ha ett hälsointyg som är högst tio dagar gammalt, säger lantbrukskonsulent Anders Eliasson.

Det är ovanligt att få ett sådant här ärende till sig berättar Anders Eliasson.

– Vid hälsokontroll så tittar vi inte på varje enskilt bi utan vi ser på kuporna och cellerna i dem om de är friska eller inte, så det är en visuell inspektion, säger Anders Eliasson.

Biodlaren anser dock att Sveriges regler för införseln är för rigorösa, och uppger att bina kontrollerats av en tysk veterinär och är friska.

Leif Skanbäck är biodlare från Orrefors och före detta bitillsynsman åt Länsstyrelsen och han berättar att innan man flyttar ett bisamhälle så måste en bitillsynsman från Länsstyrelsen besiktiga alla bikupor.

– Det är känsligt att flytta bin mellan olika länder. Det finns en stor risk att de har sjukdomar som kan sprida sig. Typ som ingelröta kan slå ut ett stort område.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.