Foto: Hasse Holmberg / TT

Ensamstående mamma nekad jobb – på grund av ”familjesituationen”

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Växjö anmäler region Kronoberg till Diskrimineringsombudsmannen. Detta sedan hon nekats en anställning med hänvisning till att hon var ensamstående med barn.

Kvinnan hade jobbat som visstidsanställd med en administrativ tjänst inom Region Kronoberg i flera år. När tre fasta tjänster utlystes på enheten hon jobbade sökte hon jobbet.

Familjen ett problem

Hon var säker på att hon skulle kallas till intervju eftersom hon fullgjort jobbet med beröm i flera år,  och var omtyckt av både chefer och kollegor, skriver hon i sin anmälan.

Men hon kallades aldrig till intervju och frågade därför sin chef varför. Chefen ska då ha sagt att problemet var kvinnans ”familjesituation”; att hon var ensamstående med barn, och att det kunde innebära problem i framtiden.

Reagerade på passbyte

När kvinnan frågade chefer högre upp ville de inte acceptera beskrivningen att de nekat henne jobbet på grund av hennes föräldraskap, utan sa endast att någon ”kan” ha reagerat på att hon bytt arbetspass med kollegor, och att ett jobb under vanliga kontorstider vore bättre för henne.

Enligt kvinnan själv hade hon endast bytt arbetspass vid två tillfällen under de år hon jobbat inom Region Kronoberg.

DO gör tillsyn

Diskrimineringsombudsmannen har nu inlett en tillsyn efter anmälan. De vill att Region Kronoberg svarar på hur de fullgör skyldigheterna i diskrimineringslagen.

Att man är förälder är i sig ingen diskrimineringsgrund men arbetsgivare är enligt lagen skyldiga att vidta aktiva åtgärder för de anställdas möjlighet att förena förvärvsarbete och föräldraskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.