Germund Eriksson, ordförande i jägareförbundet Kalmar Län Foto: SVT

Viltolyckorna ökade kraftigt under 2016

Uppdaterad
Publicerad

Viltolyckorna i Kronobergs och Kalmar län ökade kraftigt under 2016. Ökningen är större än genomsnittet i landet.

Närmare 4500 viltolyckor rapporterade in under 2016 till Kalmar län, enligt uppgifter från Nationella Viltolycksrådet, en ökning med 23 procent från året innan. Det är framför allt olyckorna med rådjur som ökat.

I Kronobergs län rapporterades 3134 viltolyckor, vilket är en ökning med 31 procent jämfört med året innan.  Siffrorna för hela Sverige är 57 916 inrapporterade viltolyckor år 2016, vilket är en ökning med 20 procent jämfört med året innan.

Polisen och Jägareförbundet ser de ökande andelen olyckor som ett stort misslyckande i sitt arbete med att förhindra olyckorna längs vägarna.

– Det är sorgliga siffror, inget man är stolt över, säger Mats Berg som är länsansvarig polis i Nationella Viltolycksrådet.

Rådjursolyckor är flest

Till sjuttio procent handlar det om olyckor med rådjur. Rådjursstammen blir allt större för det milda vädret har gjort att fler djur överlever. Det rör sig flest djur i norra delen av Kalmar län mellan Misterhult norr om Oskarshamn och förbi Västervik. Där saknas också viltstängsel.

– Jag skulle säga att fyrtio procent av olyckorna sker i Västervikstrakten. Där finns också kronhjort och dovhjort som inte finns i de södra delarna, säger Mats Berg.

Minst andel viltstängsel

Germund Eriksson är ansvarig jägare för NVR, Nationella viltolycksrådet. Han är upprörd över situationen med det ökade antalet viltolyckor. Han vill se en utbyggnad av viltstängslen längs vägarna.  

– Det kan inte fortsätta så här. Kalmar län har flest viltolyckor och minst stängsel i förhållande till storleken. Det borde vara stängsel överallt, säger Germund Eriksson.

Kronobergs län har ungefär 23 mil dubbelsidigt viltstängsel, jämfört med Kalmar läns sju mil.

Chockartade siffror

Polisen samarbetar bland annat med Jägareförbundet och Trafikverket för att nå ut med information. Bland annat gjorde man en gemensam kampanj i september för att öka kunskapen kring viltolyckor, men det blev ett svart avslut på året. 

– Det är chockartade siffror, men samtidigt är det nog så att anmälningsbenägenheten har ökat hos bilisterna, säger Mats Berg.

Hittills i år har sammanlagt 87 viltolyckor rapporterats in i hela landet: 57 rådjur, sju älgar och 11 vildsvin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.